Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z kaszy jaglanej z musem i galaretką

Torcik z kaszy jaglanej z musem i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 219

Kasza jaglana z musem z jabłek i galaretką to pyszny deser.

Składniki

  • jabłka 1/2 kg
  • galaretka truskawkowa 1 szt
  • kasza jaglana 1 szkl
  • masło 1 łyżka
  • likier pomarańczowy 1 łyżka
  • woda 2 szkl
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik z kaszy jaglanej z musem i galaretką

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia.


  2. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.

  3. Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić. Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.

  4. Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

  5. Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń