Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z masą budyniowo-czekoladową i owocami

Torcik z masą budyniowo-czekoladową i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4809

Dodano:

Odsłon: 251

Małe słodkie co nieco do popołudniowej kawki:) Mały biszkopt kakaowy /śr.20 cm/ z kremem budyniowo-czekoladowym z owocami zalanymi galaretką.

Składniki

  • biszkopt /o śr. ok. 20 cm/:
  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • masa:
  • budyń waniliowy z cukrem 1 op
  • mleko 400 ml
  • czekolada biała 1 tabliczka /80g/
  • masło 15 dag
  • dodatkowo:
  • galaretka cytrynowa 1 op
  • banan 1 szt
  • nektarynka 2 szt
  • wiśnie drylowane ok. 30 szt
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik z masą budyniowo-czekoladową i owocami

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt: jajka z cukrem ubijamy na jasny krem. Następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 35 min - do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej.
    Budyń z czekoladą: 0,5 szklanki mleka odlewamy a resztę podgrzewamy na małym ogniu. Gdy będzie już ciepłe dodajemy połamaną czekoladę /im mniejsze kawałki tym lepiej/ i podgrzewamy często mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści. Proszek budyniowy dodajemy do pozostałego mleka /0,5 szkl./ i dokładnie mieszamy. Mleko z czekoladą zagotowujemy, do gotującego się wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszając gotujemy jeszcze ok. 30 sek. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Masa budyniowo-czekoladowa: miękkie masło ucieramy na jasny puch a następnie ciągle ucierając masę dodajemy małymi porcjami budyń.
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie - w okresie lata dodaję jej trochę mniej żeby galaretka się lepiej "trzymała"- zamiast 500 ml używam 450 ml. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Na biszkopt wykładamy masę budyniowo-czekoladową, na niej układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń