Do góry

Desery Przepis na:

Torcik z otrąb pszennych i orzechami

Torcik z otrąb pszennych i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2599 Ocena: 20499

Dodano:

Odsłon: 10178

Nietypowy torcik na urodziny, jest bardzo smaczny.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • otręby pszenne 5 dag
  • Orzechy włoskie 5 dag
  • Jajo kurze 5 szt.
  • Mąka tortowa 2 łyżki
  • Cukier puder 15 dag
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na polewę:
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Mleko 1 łyżka
  • Kakao 1 łyżka
  • Masło 10 dag
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik z otrąb pszennych i orzechami

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Gdy masa zgęstnieje, dodać otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.

  2. Przełożyć do przygotowanej małej formy o średnicy 18 cm.

  3. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Po upieczeniu placek ostudzić.

  4. Wykonanie polewy:
    Zagotować mleko z cukrem i kakao. Następnie odstawić, utrzeć z masłem i polać w całości ostudzony placek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń