Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort agrestowy pod bezową chmurką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Miękkie masło ucieraj mikserem, stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Następnie dosyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dolej mleko i wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180° C.
Białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną lśniącą pianę, pod koniec porcjami dodawaj cukier puder. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na podpieczone ciasto. Znów wstaw do piekarnika, piecz jeszcze 12 minut.
Proszek budyniowy wymieszaj z niewielką ilością soku jabłkowego. Pozostały sok przelej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Dodaj umyty agrest (kilka sztuk odłóż do dekoracji), gotuj 5 minut. Na koniec dodaj budyń i gotuj aż zgęstnieje. Do śmietanki dodaj śmietan-fix i ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
Ciasto przekrój poziomo na dwa blaty tak, aby spód był samym biszkoptem, zaś wierzch drugą częścią biszkoptowego ciasta z bezową „czapą”. Dolną część przełóż do czystej tortownicy i rozsmaruj na niej wystudzony krem budyniowo-agrestowy; następnie wstaw do lodówki.
Gdy krem dobrze zastygnie, tą samą końcówką rękawa cukierniczego, którą wyciskałaś bezę wyłóż teraz całą bitą śmietanę. Na niej delikatnie ułóż drugą część biszkoptu z bezą. Tort przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekoruj świeżym agrestem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 440 kilokalorii
<strong>Naturalne substancje żelujące, które zawiera agrest sprawiają, że jest to idealny owoc na dżemy, marmolady i galaretki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie