Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort agrestowy pod bezową chmurką"
Składniki
Miękkie masło ucieraj mikserem, stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Następnie dosyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dolej mleko i wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180° C.
Białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną lśniącą pianę, pod koniec porcjami dodawaj cukier puder. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na podpieczone ciasto. Znów wstaw do piekarnika, piecz jeszcze 12 minut.
Proszek budyniowy wymieszaj z niewielką ilością soku jabłkowego. Pozostały sok przelej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Dodaj umyty agrest (kilka sztuk odłóż do dekoracji), gotuj 5 minut. Na koniec dodaj budyń i gotuj aż zgęstnieje. Do śmietanki dodaj śmietan-fix i ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
Ciasto przekrój poziomo na dwa blaty tak, aby spód był samym biszkoptem, zaś wierzch drugą częścią biszkoptowego ciasta z bezową „czapą”. Dolną część przełóż do czystej tortownicy i rozsmaruj na niej wystudzony krem budyniowo-agrestowy; następnie wstaw do lodówki.
Gdy krem dobrze zastygnie, tą samą końcówką rękawa cukierniczego, którą wyciskałaś bezę wyłóż teraz całą bitą śmietanę. Na niej delikatnie ułóż drugą część biszkoptu z bezą. Tort przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekoruj świeżym agrestem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 440 kilokalorii
<strong>Naturalne substancje żelujące, które zawiera agrest sprawiają, że jest to idealny owoc na dżemy, marmolady i galaretki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie