Do góry

Desery Przepis na:

Tort ajerkoniakowy z truskawkami

Tort ajerkoniakowy z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 1048

Tort na biszkopcie z orzechów mielonych, z dużą ilością podchmielonej bitej śmietany i świeżymi truskawkami. Truskawki jeszcze hiszpańskie, ale już niedługo będą nasze. :)

Składniki

  • Biszkopt: 50g mielonych orzechów
  • 5 jajek (M)
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 75g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa: 500g truskawek
  • usztywniacz do bitej śmietany (opakowanie na 500ml)
  • 600g śmietany kremówki
  • 150ml ajerkoniaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami zimnej wody. Cały czas ubijać i wsypać powoli 50g cukru. Ubijać, aż białka będą błyszczące. Żółtka ubić z resztą cukru do białości. Przesiać mąkę i proszek i razem z orzechami dodać do żółtek. Porcjami dodawać ubite białka. Masę przelać do formy i piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.

  3. Truskawki umyć, oderwać szypułki i wysuszyć. Odłożyć kilka (-naście) do dekoracji. Pozostałe pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić z usztywniaczem na sztywno. Śmietanę podzielić na pół.

  4. Do połowy śmietany dodać truskawki i 2-3 łyżki ajerkoniaku. Dolny placek ułożyć na paterze. Wyłożyć masę śmietanową. Położyć drugi placek. Pozostałą śmietaną obłożyć tort, ozdobić kleksami dookoła brzegu. Na środek wylać ajerkoniak. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić odłożonymi truskawkami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń