Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na biszkopcie z orzechów mielonych, z dużą ilością podchmielonej bitej śmietany i świeżymi truskawkami. Truskawki jeszcze hiszpańskie, ale już niedługo będą nasze. :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1357
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami zimnej wody. Cały czas ubijać i wsypać powoli 50g cukru. Ubijać, aż białka będą błyszczące. Żółtka ubić z resztą cukru do białości. Przesiać mąkę i proszek i razem z orzechami dodać do żółtek. Porcjami dodawać ubite białka. Masę przelać do formy i piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Truskawki umyć, oderwać szypułki i wysuszyć. Odłożyć kilka (-naście) do dekoracji. Pozostałe pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić z usztywniaczem na sztywno. Śmietanę podzielić na pół.
Do połowy śmietany dodać truskawki i 2-3 łyżki ajerkoniaku. Dolny placek ułożyć na paterze. Wyłożyć masę śmietanową. Położyć drugi placek. Pozostałą śmietaną obłożyć tort, ozdobić kleksami dookoła brzegu. Na środek wylać ajerkoniak. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić odłożonymi truskawkami. Smacznego :)