Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
GENIALNY :-) idealny torcik dla wielbicieli czekolady. Kremowy, czekoladowy, orzechowy, lekki i delikatnie chrupiący. NIEBO W GĘBIE, dosłownie :-)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Składniki
Spód: Herbatniki zmielić w kielichowym blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę herbatnikową przłożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Czekoladki obrać z pazłotka i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko podgrzać, dodać nutellę i mieszać aż krem się rozpuści. Mleko z nutellą nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia i dodać ją do mleka z nutellą, wymieszać. Do czekoladowego mleka dodać sporą łyżkę śmietanki, dobrze wymieszać (przy pomocy rózgi kuchennej). Dodać drugą łyżkę śmietanki, wymieszać. Mleko czekoladowe wlać do pozostałej śmietanki i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego kremu. Dodać pokrojone czekoladki, wymieszać łyżką. Krem czekoladowy wyłożyć na przygotowany spód w blaszce, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny. Polewa czekoladowa: Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamane w kostki czekolady, mieszać, do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Polewę wylać na schłodzone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i tort udekorować rozetkami. Pomiędzy rozetki powkładać orzechowe czekoladki. Tort Ferrero Rocher przechowywać w lodówce. Smacznego! :)