Do góry

Desery Przepis na:

Tort amoniakowy z anyżem

Tort amoniakowy z anyżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 144

Dodano:

Odsłon: 6747

Idealny na świąteczny stół. Zapraszam na www.domowe-wypieki.com!

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • jajko 1 szt
  • masło 50 g
  • cukier 50g
  • gwiazdki anyżu (utłuczone w moździerzu lub zmielone w młynku) 2 szt
  • mleko 1/4 szkl
  • amoniak 10 g
  • jajka (krem) 3 szt
  • cukier (krem) 125g
  • laska wanilii (krem) 1 szt
  • masło (krem) 200 g
  • masło (polewa) 125 g
  • cukier puder (polewa)1/2 szkl
  • kakao (polewa) 4 łyżki
  • żelatyna (polewa) 1 łyżeczka
  • wrzątek (polewa) 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort amoniakowy z anyżem

Przygotowanie

  1. Blaty amoniakowe
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, anyż oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce co najmniej 5h.

    Ciasto podzielić na 5 równych części, najlepiej zważyć. Blaty piec na spodzie tortownicy, bez obręczy. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy blaszki. Formę natłuścić, przełożyć rozwałkowane ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C. 8-9 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione. Studzić na kratce. W taki sam sposób upiec kolejne 4 blaty ciasta.

  2. Krem
    Jajka ubić na parze: do większego garnka wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować. Do mniejszego garnka lub metalowej miski wbić jajka, wsypać cukier oraz nasiona laski wanilii. Mniejszy garnek/miskę położyć na dużym garnku, ale tak, aby spód nie stykał się z gotującą wodą (naczynie z jajkami nie może do niego wpaść!). Zmniejszyć ogień i ubijać jajka trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. Gdy masa zgęstnieje i będzie pulchna, zdjąć garnek z jajkami i ubijać dalej, aby masa lekko przestygła. Masę jajeczną odłożyć na bok, aby całkowicie ostygła.

    Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Blaty amoniakowe przełożyć kremem, nie smarować boków oraz wierzchu torta. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2h.

  3. Domowa polewa czekoladowa
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Lekko ostudzić i polać schłodzonego torta. Włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień, kiedy balaty amoniakowe zmiękną. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 listopada 2013 robię troszkę podobny tort, to znaczy amoniakowy tylko bez anyżu, i naprawdę jest godny polecenia:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń