Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakończenie uroczystego obiadu oraz do podania dla mam na ich święto. :)
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 467
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 58
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 467
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 58
Składniki
Białka ubić na sztywno. Na początku dodać szczyptę soli oraz stopniowo po łyżce cukru pudru. Gdy masa zacznie być sztywna i błyszcząca dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ubić dalej do wymieszania składników. Białka przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni C na góra-dół na kratce. Następnie suszyć przy lekko uchylonym piekarniku przez ok 3 godziny w temperaturze 120 stopni C na góra-dół na kratce.
Beza podczas pieczenia może nam urosnąć, a następnie podczas suszenia nieco zmienić swój kształt. Proponujemy ściąć nieco wierzch, zostawiając ścianki. Wtedy bita śmietana nam nie ucieknie. Po osuszeniu, nieco przestudzić bezę.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć bitą śmietanę na ciasto bezowe.
Na wierzch nałożyć ulubione owoce.
Przed podaniem, polecamy schłodzić bezę w lodówce przez ok godzinę lub dwie. Smacznego! :)