Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże borówki dostępne są cały rok, ale w tym cieście doskonale sprawdzają się również mrożonki.
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37037
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37037
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
Białka ubiłem na sztywno (jajka w temperaturze pokojowej), ciągle miksując wsypałem cukier. Do powstałej piany dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie miksując obie przesiane mąki.
Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Biszkopt piekłem około 35 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu rzuciłem biszkopt na podłogę, by pozbyć się powietrza.
Śmietanę z cukrem wanilinowym ubiłem na sztywno. Osobno ubiłem mascarpone, a następnie połączyłem delikatnie obie masy. Dzięki temu, że mascarpone i śmietana są ubijane osobno znika się ryzyko ich rozwodnienia. Nie trzeba stosować żadnych chemicznych FIXów!
W zależności od tego jak wysoki urośnie biszkopt, dzielę go na 2 lub 3 części i przekładam kremem. Jeden placek można dodatkowo posmarować dżemem, ja użyłem borówkowego
Galaretkę przygotowuję wg przepisu, do przestudzonej galaretki wsypuję borówki i w chwili gdy galaretka już tężeje wylewam na ciasto. (Płynna mogłaby wsiąknąć w biszkopt). Ciasto przechowuję w lodówce.
Ja zużyłem 0,5 kg borówek, ale oczywiście może być mniej. Garść jagód dodałem do kremu. U mnie galaretka jest borówkowa - ale tylko dlatego, że wpadła mi w oko w sklepie.
Przemycamy zdrowie: Do kremu dodałem płatki owsiane, a dno foremki do pieczenia oprószyłem otrębami.