Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże borówki dostępne są cały rok, ale w tym cieście doskonale sprawdzają się również mrożonki.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1490
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27602
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2982
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1490
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27602
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2982
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4445
Składniki
Białka ubiłem na sztywno (jajka w temperaturze pokojowej), ciągle miksując wsypałem cukier. Do powstałej piany dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie miksując obie przesiane mąki.
Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Biszkopt piekłem około 35 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu rzuciłem biszkopt na podłogę, by pozbyć się powietrza.
Śmietanę z cukrem wanilinowym ubiłem na sztywno. Osobno ubiłem mascarpone, a następnie połączyłem delikatnie obie masy. Dzięki temu, że mascarpone i śmietana są ubijane osobno znika się ryzyko ich rozwodnienia. Nie trzeba stosować żadnych chemicznych FIXów!
W zależności od tego jak wysoki urośnie biszkopt, dzielę go na 2 lub 3 części i przekładam kremem. Jeden placek można dodatkowo posmarować dżemem, ja użyłem borówkowego
Galaretkę przygotowuję wg przepisu, do przestudzonej galaretki wsypuję borówki i w chwili gdy galaretka już tężeje wylewam na ciasto. (Płynna mogłaby wsiąknąć w biszkopt). Ciasto przechowuję w lodówce.
Ja zużyłem 0,5 kg borówek, ale oczywiście może być mniej. Garść jagód dodałem do kremu. U mnie galaretka jest borówkowa - ale tylko dlatego, że wpadła mi w oko w sklepie.
Przemycamy zdrowie: Do kremu dodałem płatki owsiane, a dno foremki do pieczenia oprószyłem otrębami.