Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest bardzo leciutki i delikatny w smaku. Przepis na tortownicę 28cm.
Upiec 3 biszkopty ( obojętne jakie mogą być jasne, czekoladowe albo pomieszane) *
*przepis na biszkopty pod linkiem:
https://smaker.pl/przepis-biszkopt-ciemny,151797,pasjonata.html
https://smaker.pl/przepis-biszkopt-jasny,151796,pasjonata.html
Masa milky way - kremówkę przelać do garnka dodać pokruszone batoniki i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuszczą ( nie doprowadzić do wrzenia). Jeśli nie do końca się rozpuszcza przetrzeć przez sitko, zakryć folia spożywcza i jak już będzie przestudzone włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień ubić, pod koniec dodać mascarpone.
Drugą puszkę brzoskwiń odcedzić ( soku nie wylewać), pokroić w kostkę i wymieszać z masą.
Wyłożyć na mus brzoskwiniowy i przykryć biszkoptem, wstawić do lodówki
Biała masa - Kremówkę przelać do garnka, dodać połamaną w kosteczkę czekoladę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ( nie gotować, wstawiamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień ubić i pod koniec dodać mascarpone. Ważne żeby nie ubijać tego za długo bo krem może się zważyć albo zrobi się o konsystencji masła i ciężko będzie rozsmarować, ma być taki krem żeby łatwo było rozsmarować a jednocześnie spójne żeby się nie rozpływało.
Smarujesz biszkopt konfiturą i na to kładziemy masę z białej czekolady przykładamy trzecim biszkoptem, schładzamy w lodówce.
Mus brzoskwiniowy- 1 puszkę brzoskwiń odsączasz z zalewy. Sok wlewamy do garnka i gotujemy. Ściągamy z palnika, dajemy galaretkę i żelatynę i mieszasz aż się rozpuści. Można jeszcze chwilę postawić na małym ogniu lepiej się rozpuści (ale nie doprowadzamy do wrzenia bo żelatyna straci swoje właściwości) do tego dajemy zmiksowane brzoskwinie i mieszamy- pozostawiamy do ostygnięcia. Jak mus zacznie gęstnieć to wylewasz na biszkopt, na chwilę dać do lodówki żeby zastygło do końca.
Pozostały sok z brzoskwiń mieszasz z wodą tak pół na pół (pół szkl. soku i pół szkl. wody) i tym ponczujemy każdy biszkopt.
Przekładanie:
Biszkopt – mus brzoskwiniowy – masa milky way z brzoskwiniami – biszkopt – konfitura - biała masa – biszkopt.
Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, wersja z malinami j...
Odsłon: 2741
Pomarańczowy deser. Szybkie i łatwe do wykonania cukierki. Są miękkie i smaczne.
Odsłon: 172
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 580
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe z kolorowymi paprykami to idealne połączenie. Smak ten...
Odsłon: 2019
Pomarańczowy deser. Szybkie i łatwe do wykonania cukierki. Są miękkie i smaczne.
Odsłon: 172
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 580
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe z kolorowymi paprykami to idealne połączenie. Smak ten...
Odsłon: 2019
Składniki
Upiec 3 biszkopty ( obojętne jakie mogą być jasne, czekoladowe albo pomieszane) * *przepis na biszkopty pod linkiem: https://smaker.pl/przepis-biszkopt-ciemny,151797,pasjonata.html https://smaker.pl/przepis-biszkopt-jasny,151796,pasjonata.html
Masa milky way - kremówkę przelać do garnka dodać pokruszone batoniki i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuszczą ( nie doprowadzić do wrzenia). Jeśli nie do końca się rozpuszcza przetrzeć przez sitko, zakryć folia spożywcza i jak już będzie przestudzone włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ubić, pod koniec dodać mascarpone. Drugą puszkę brzoskwiń odcedzić ( soku nie wylewać), pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Wyłożyć na mus brzoskwiniowy i przykryć biszkoptem, wstawić do lodówki
Biała masa - Kremówkę przelać do garnka, dodać połamaną w kosteczkę czekoladę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ( nie gotować, wstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień ubić i pod koniec dodać mascarpone. Ważne żeby nie ubijać tego za długo bo krem może się zważyć albo zrobi się o konsystencji masła i ciężko będzie rozsmarować, ma być taki krem żeby łatwo było rozsmarować a jednocześnie spójne żeby się nie rozpływało. Smarujesz biszkopt konfiturą i na to kładziemy masę z białej czekolady przykładamy trzecim biszkoptem, schładzamy w lodówce.
Mus brzoskwiniowy- 1 puszkę brzoskwiń odsączasz z zalewy. Sok wlewamy do garnka i gotujemy. Ściągamy z palnika, dajemy galaretkę i żelatynę i mieszasz aż się rozpuści. Można jeszcze chwilę postawić na małym ogniu lepiej się rozpuści (ale nie doprowadzamy do wrzenia bo żelatyna straci swoje właściwości) do tego dajemy zmiksowane brzoskwinie i mieszamy- pozostawiamy do ostygnięcia. Jak mus zacznie gęstnieć to wylewasz na biszkopt, na chwilę dać do lodówki żeby zastygło do końca.
Pozostały sok z brzoskwiń mieszasz z wodą tak pół na pół (pół szkl. soku i pół szkl. wody) i tym ponczujemy każdy biszkopt. Przekładanie: Biszkopt – mus brzoskwiniowy – masa milky way z brzoskwiniami – biszkopt – konfitura - biała masa – biszkopt.
Przepisy Desery
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Desery
Ciasto ucierane z papierówkami
Desery
CIASTO BEZ PIECZENIA Z MUSEM CZEREŚNIOWYM
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Kiedy kończy się sezon jagodowy to od sierpnia do późnej jesieni piekę bułecz...
Odsłon: 19
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Rolada bezowa z chrupiącą posypką migdałową przełożoną bitą śmietaną z owocami.
Odsłon: 101