Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowo - milky way

Tort brzoskwiniowo - milky way

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1323

Dodano:

Odsłon: 881

Tort jest bardzo leciutki i delikatny w smaku. Przepis na tortownicę 28cm.

Składniki

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 batoników milky way każdy po 22g
  • 2x 500ml kremówki 36%
  • 2 serki mascarpone 250g
  • 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej lub malinowej (Łowicz)
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort brzoskwiniowo - milky way

Przygotowanie

  1. Upiec 3 biszkopty ( obojętne jakie mogą być jasne, czekoladowe albo pomieszane) *


    *przepis na biszkopty pod linkiem:
    https://smaker.pl/przepis-biszkopt-ciemny,151797,pasjonata.html
    https://smaker.pl/przepis-biszkopt-jasny,151796,pasjonata.html

  2. Masa milky way - kremówkę przelać do garnka dodać pokruszone batoniki i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuszczą ( nie doprowadzić do wrzenia). Jeśli nie do końca się rozpuszcza przetrzeć przez sitko, zakryć folia spożywcza i jak już będzie przestudzone włożyć do lodówki na całą noc.



    Na drugi dzień ubić, pod koniec dodać mascarpone.

    Drugą puszkę brzoskwiń odcedzić ( soku nie wylewać), pokroić w kostkę i wymieszać z masą.

    Wyłożyć na mus brzoskwiniowy i przykryć biszkoptem, wstawić do lodówki

  3. Biała masa - Kremówkę przelać do garnka, dodać połamaną w kosteczkę czekoladę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ( nie gotować, wstawiamy do lodówki na noc.



    Na drugi dzień ubić i pod koniec dodać mascarpone. Ważne żeby nie ubijać tego za długo bo krem może się zważyć albo zrobi się o konsystencji masła i ciężko będzie rozsmarować, ma być taki krem żeby łatwo było rozsmarować a jednocześnie spójne żeby się nie rozpływało.


    Smarujesz biszkopt konfiturą i na to kładziemy masę z białej czekolady przykładamy trzecim biszkoptem, schładzamy w lodówce.

  4. Mus brzoskwiniowy- 1 puszkę brzoskwiń odsączasz z zalewy. Sok wlewamy do garnka i gotujemy. Ściągamy z palnika, dajemy galaretkę i żelatynę i mieszasz aż się rozpuści. Można jeszcze chwilę postawić na małym ogniu lepiej się rozpuści (ale nie doprowadzamy do wrzenia bo żelatyna straci swoje właściwości) do tego dajemy zmiksowane brzoskwinie i mieszamy- pozostawiamy do ostygnięcia. Jak mus zacznie gęstnieć to wylewasz na biszkopt, na chwilę dać do lodówki żeby zastygło do końca.

  5. Pozostały sok z brzoskwiń mieszasz z wodą tak pół na pół (pół szkl. soku i pół szkl. wody) i tym ponczujemy każdy biszkopt.


    Przekładanie:

    Biszkopt – mus brzoskwiniowy – masa milky way z brzoskwiniami – biszkopt – konfitura - biała masa – biszkopt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń