Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślałam aby zrobić coś na próbę i troszkę tu ryzykowałam czy śmietana nie padnie jak dodam chałwę ale tort wyszedł pyszny a masa delikatna.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 123
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 123
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 742
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Składniki
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka a potem ręcznie i delikatnie masę jajeczną połączyć z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić ją na sztywno. Następnie chałwę zetrzeć do ,śmietany na tarce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać. Każdy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny i posmarować porcją masy. Na koniec udekorować tort resztą masy i ozdobami z czekolady i perełkami. Tort wstawić do lodówki na około dwie godziny.