Do góry

Desery Przepis na:

Tort chałwowy z czekowiśnią

Tort chałwowy z czekowiśnią

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 2393

Przepyszny tort z kremem chałwowym i czekowiśnią. Torcik z okazji urodzin mojej mamy.

Składniki

  • Biszkopt: 8 jajek
  • 325 ml mąki pszennej
  • 325 ml cukru
  • 100 ml mąki ziemniaczanej
  • Czekowiśnia: 600 g mrożonych wiśni
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej- opcjonalnie
  • Masa chałwowa: 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 600 g masła
  • 500 g chałwy
  • 5 łyżek rumu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylać masę biszkoptową. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut bądź do tzw. suchego patyczka.

  2. Wiśnie włożyć do rondelka i zasypać cukrem, poczekać aż puszczą sok. Następnie rondelek postawić na średnim ogniu i podgrzewać stale mieszając. Do wiśni dodać kakao oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do czasu aż kakao i czekolada się rozpuszczą. Jeżeli czekowiśnia będzie za rzadka można do niej dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i podgrzać do zgęstnienia. Czekowiśnię wystudzić, dodać rum i dokładnie wymieszać.

  3. Jajka porządnie wyszorować, wybić do metalowej miseczki i dodać cukier. Miskę postawić nad garnkiem z parującą wodą i za pomocą miksera- na największych obrotach miksować do czasu, aż masa zrobi się jaśniejsza, puszysta i rozpuści się cukier, przestudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i zmiksować na puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać przestudzone jajka i cały czas miksować. Chałwę pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać do masy. Na sam koniec dodać rum, wymieszać i schłodzić masę przez chwilę w lodówce(tak aby masa miała bardziej zwartą konsystencję).

  4. Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat nasączyć rumem a na to wyłożyć połowę przygotowanej czekowiśni, przykryć masą chałwową. Ułożyć drugi blat znowu nasączyć, posmarować czekowiśnią i wyłożyć masę. Całość przykryć ostatnim blatem i porządnie schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń