Do góry

Desery Przepis na:

Tort czapka

Tort czapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 2473

Tort piernikowy CZAPKA o aromatycznie korzennym smaku, przełożony masą krówkową z orzechami.

Składniki

  • Biszkopt piernikowy:
  • mąka pszenna (350 g)
  • cukier (330 g)
  • jajka (3 szt. rozmiaru L)
  • mleko (200 ml.)
  • masło zimne (200 g)
  • miód (2 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • przyprawa korzenna do piernika (5 łyżeczek)
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z pomarańczy (1 łyżka)
  • ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • Poncz:
  • herbata zaparzona (pół szklanki)
  • sok z pomarańczy (3 łyżki)
  • Krem krówkowy:
  • masa kajmakowa orzechowa (500 g)
  • serek mascarpone (250 g)
  • orzechy włoskie posiekane (40 g)
  • Krem maślany na bezie:
  • białka (6 szt.)
  • cukier (400 g)
  • masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól (szczypta)
  • barwnik spożywczy najlepiej w żelu (dowolny kolor)
  • Dodatkowo:
  • złote perełki cukrowe
  • tortownica (20 cm) lub rant okrągły (20 cm)
  • tylka wilton duża otwarta gwiazda nr:199
  • tylka mała otwarta gwiazdka nr:18
  • barwnik (dowolny)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort czapka

Przygotowanie

  1. Biszkopt piernikowy.
    Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy masło zimne pokrojone w małe kawałki i miksujemy kilka minut aż masa otrzyma konsystencję piasku. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie miód, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy.
    2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych foremek, to upiecz najpierw jeden biszkopt, a później drugi.
    Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ około 45 min do tzw. suchego patyczka. Powinny wyjść różnej grubości biszkopty.
    Upieczone biszkopty odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
    Wystudzone biszkopty przekrawamy. Ten grubszy przekrawamy na 2 blaty (góry w nim nie odcinamy, jeżeli jest z górką to tym lepiej), a w tym cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę.

  2. Poncz.
    Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy.

  3. Krem krówkowy.
    Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

  4. Składanie tortu.
    Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo.
    Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt, który miał tylko odciętą górę. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę masy krówkowej i wyrównujemy. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy, kładziemy resztę kremu krówkowego, przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy od spodu (patrz video) Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby tort nabrał stabilności.
    Po tym czasie wyciągamy tort z lodówki i ściągamy rant. Za pomocą noża z ząbkami okrawamy tort na kształt czapki. Z okrojonych resztek lepimy kulę (to będzie pompon). Wstawiamy z powrotem tort i pompon do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

  5. Krem maślany.
    Miseczkę kładziemy na rondelku z gotującą się wodą (wody w rondelku musi być tyle aby nie dotykała ona miseczki) Wlewamy białka, wsypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a białka będą miały temperaturę 60℃ wtedy przelewamy je do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Podczas miksowania wsypujemy też szczyptę soli. Gdy białka się ubiją, będą miały lśniącą konsystencję, a misa miksera nie będzie już ciepła, wtedy dodajemy stopniowo po kawałku miękkie masło. Gdy dodamy ostatni kawałek masła miksujemy cały czas i w pewnym momencie masa nam się zwarzy, ale to nic, tak ma być. Dalej ciągle miksujemy, aż masa zrobi się puszysta, jednolita i stabilna.
    Połowę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na razie na bok (tylko nie do lodówki bo krem stężeje)
    Wyciągamy tort i pompon z lodówki i smarujemy cieniutko kremem maślanym (tym z misy miksera). Wstawiamy z powrotem do lodówki pompon wraz z tortem.
    Do kremu maślanego w misie miksera dodajemy barwnik spożywczy dowolnego koloru i krótko miksujemy do momentu aż barwnik się połączy z kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy go kremem maślanym (patrz zdjęcia lub video)
    Pompon stabilizujemy na torcie za pomocą patyczka do szaszłyków i też dekorujemy kremem maślanym.
    Cały tort dekorujemy złotymi perełkami cukrowymi.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 05 grudnia 2021 Pomysłowy tort,mam foremkę półokrągłą, myslę że też można z nią pokombinować czapeczkę . Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń