Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1379
Dodano: 18.04.2019
Odsłon: 4192
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i olejek (opcjonalnie) i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na dwa blaty.
Krem: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy na paterze lub w tortownicy i smarujemy go 3/4 ilością kremu. Nakładamy warstwę dżemu i układamy drugi blat ciasta. Smarujemy górę i boki tortu. Chłodzimy w lodówce.
Czekoladę na polewę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z olejem i mlekiem. Rozpuszczamy i studzimy. Oblewamy schłodzone ciasto i chowamy do lodówki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 19 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pycha. Uwielbiam czekoladę :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

kasia882 18 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
super. Jaki wilgotny biszkopt! Uwielbiam takie ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 18 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Super słodycz :) My jeszcze musimy się trochę podszkolić ;) Pyszny torcik :4 Kto głosował? | Odpowiedz