Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1183

Dodano:

Odsłon: 1701

Pyszny czekoladowy tort z nutką pomarańczy

Składniki

  • Biszkopty: jajka 10 szt
  • mąka pszenna 7 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • kisiel pomarańczowy 1 szt
  • cukier 10 łyżek
  • Masa: masło 2 szt
  • mleko 0,5 litra
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 duże łyżki
  • nutella 3 łyżki
  • pomarańcza 1 szt
  • śmietanka 30% do dekoracji
  • Poncz: sok pomarańczowy+alkohol
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jasny biszkopt: ubić pianę z 5 białek+5 łyże cukru, dodać 5 zółtek, dodać kisiel i 2 łyżki mąki,proszek do pieczenia pół łyżeczki, delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy, upiec, po ostudzeniu przekroić na pół
    Ciemny biszkopt: ubić pianę z 5 białek+5 łyżek cukru, dodać 5 żółtek, dodać 4 łyżki mąki i kakao, proszek do pieczenia pół łyżeczki, delikatnie wymieszać , wlać do tortownicy, upiec po ostudzeniu przekroić na pół
    Masa: odlać 3/4 szklanki mleka resztę mleka zagotować z cukrem, zimne mleko wymieszać z mąką i żółtkami wlać do gotującego się mleka, zagotować, wystudzić. Masło utrzeć dokładnie na białą masę, dodać zimny budyń, podzielić na 2 części, do jednej dodać nutellę, do drugiej startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy i 2 łyżki soku z pomarańczy.
    Przekrojone biszkopty naponczować i przekładać: jasny biszkopt, ciemny krem, ciemny biszkopt, jasny krem, jasny biszkopt, ciemny krem, ciemny biszkopt wykończenie ciemną masą, udekorować ubitą śmietanką . Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń