Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 1914

Dodano:

Odsłon: 4661

Tort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na święta

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • Składniki na ciasto:
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki oleju
  • Składniki na krem:
  • 500 g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 15 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 g czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • 1 szklanka wody z cytryną
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo-pomarańczowy

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowuję ciasto: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce.
    Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce.
    Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne.
    Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 18 cm i piekę 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
    Ciasto odstawiam do wystygnięcia.

  2. Teraz przygotowuję krem: Masło należy wyciągnąć z lodówki kilka godzin wcześniej, musi być miękkie.
    Mleko podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję mleko w proszku. Dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia.
    Masło ucieram do białości, dodaję po łyżce mleko skondensowane, cały czas ucieram. Następnie dodaję mleko z mlekiem w proszku. Dokładnie ucieram. Odkładam 2 duże łyżki kremu, a do reszty powoli dodaję rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Na koniec dodaję kakao i mieszam do połączenia się składników.

  3. Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.
    Ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy blat kładę na talerzu lub paterze i nasączam 1/3 wody z cytryną. Następnie blat smaruję połową dżemu z pomarańczy (zostawiam 1 cm rantu bez dżemu. Na dżem wykładam 3-4 łyżki kremu czekoladowego.
    Tak samo postępuję z drugim blatem.
    Na górę kładę trzeci blat i nasączam go wodą z cytryną. Całość wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
    Schłodzony tort wyciągam z lodówki, odcinam kawałek (jak piętkę chleba) i stawiam tort na odciętym boku. Teraz mogę całość obłożyć kremem.
    Kilka łyżek kremu zostawiam do dekoracji, które wykonałam tylkami 1M i 4B.
    Do odłożonego wcześniej białego kremu dodaję zielonego barwnika i robię listki tylką 366.
    Następnie wstawiam tort do lodówki ponownie na kilka godzin.
    Tort czekoladowo-pomarańczowy gotowy.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń