Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi.
Wykonanie:
Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę.
Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części.
Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej mocy, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa. Gdy polewa lekko przestygnie oblewamy tort i dekorujemy kremem i wiśniami kandyzowanymi. Ponownie schładzamy.
Pyszny, zdrowy, domowy /czyli bez konserwantów/ sok wiśniowy. Zanim ocenicie...
Odsłon: 1089
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 22
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 24
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 35
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 28
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 183
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 22
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 24
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 35
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 28
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 183
Składniki
Wykonanie: Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę.
Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części.
Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia.
Polewa: wodę umieszczamy w rondelku i wstawiamy na palnik o średniej mocy, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy energicznie, aż powstanie gładka, gęsta polewa. Gdy polewa lekko przestygnie oblewamy tort i dekorujemy kremem i wiśniami kandyzowanymi. Ponownie schładzamy.
Przepisy Desery
Desery
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Desery
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i p...
Odsłon: 22
3-bit bez pieczenia
Popularne batony 3 Bit to kompozycja smaków, w której łatwo się „zakochać”. J...
Odsłon: 1048