Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2344 Ocena: 14915

Dodano:

Odsłon: 7357

Idealny na każdą wyjątkową okazje!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie placka:
    Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić.

  2. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami.

  3. Dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao.

  4. Następnie wsypać kawę i mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.

  5. Białka z 9 jaj ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do masy i delikatnie zamieszać.

  6. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut.

  7. Wykonanie tortu:
    Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu.

  8. Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować.

  9. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka.

  10. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń