Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2315 Ocena: 14563

Dodano:

Odsłon: 539

Urodzinowy tort mojej siostry. Czasochłonny w wykonaniu ale smak jest wyborny.

Składniki

  • Składniki na ciasto czekoladowe: (duża tortownica)
  • Masło 20 dag
  • Cukier 20 dag
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Kakao 4 pełne łyżki
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Wino czerwone wytrawne ½ szklanki
  • Cynamon mielony ½ łyżeczki
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Składniki na ciasto kawowe:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • Kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Dodatkowo:
  • Wiśnie drylowane w syropie 1 słoiczek
  • Składniki na aksamitną polewę:
  • Cukier puder 10 łyżek
  • Kakao 6 łyżek
  • Kwaśna śmietana 6 łyżek
  • Masło 1 kostka lub margaryna
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Składniki na masę cappuccino:
  • Jaka 4 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cappuccino czekoladowe 1 torebka
  • Kakao 2 łyżki
  • Masło 2 kostki
  • Gorąca woda ¼ szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta czekoladowego:
    Masło utrzeć z cukrem do białości, następnie wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane jajka, wino i dobrze wszystko utrzeć. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut. (dla pewności sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie równe części.




    Wykonanie ciasta kawowego:
    Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Następnie żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z ubitymi białkami. Wsypać mąkę , proszek do pieczenia, wlać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i ostudzonej. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać, przelać do przygotowanej tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez pół godziny.
    Wykonanie polewy aksamitnej:
    Wszystkie składniki zagotować, stale mieszając, następnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, masę przestudzić i polać tort

    Wykonanie masy cappuccino:
    Cappuccino rozpuścić w ¼ szklance gorącej wody i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, przełożyć na garnek z gotującą się wodą, ubijać na parze do gęstości, po czym ostudzić. Masła utrzeć, dodając po łyżce masy jajecznej do wyczerpania. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kawę cappuccino, do drugiej kakao i dokładnie zmiksować. (dla dorosłych możemy dodać 3-4 kieliszki wódki lub spirytusu)
    Składanie tortu:
    Jedną część placka czekoladowego posmarować jedną częścią masy, obłożyć połową odsączonych wiśni. Nakryć ciastem kawowym, nasączyć syropem z wiśni, posmarować drugą połową masy, obłożyć pozostałymi wiśniami i przycisnąć drugim płatem ciasta czekoladowego. Przygotowaną polewą polać tort, tak aby polewa ściekła po bokach tworząc ozdobne sople. Przełożyć w chłodne miejsce, kroić i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń