Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-podwojnie-czekoladowe-z-malteserami przepis jest na 2 Blaty, mnie było za nisko i zrobiłam 3.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 341
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 410
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 682
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 341
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 410
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 682
Składniki
CIASTO CIEMNE: Roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić Mikserem ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. CIASTO JASNE WYKONUJEMY W TEN SAM SPOSÓB.
KREM: Podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc). Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).
WYKONANIE: Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego. Schłodzić.