Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-podwojnie-czekoladowe-z-malteserami przepis jest na 2 Blaty, mnie było za nisko i zrobiłam 3.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 302
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 58
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 65
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 302
Składniki
CIASTO CIEMNE: Roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić Mikserem ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę (przesianą z proszkiem do pieczenia) i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. CIASTO JASNE WYKONUJEMY W TEN SAM SPOSÓB.
KREM: Podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc). Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).
WYKONANIE: Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego. Schłodzić.