Do góry

Desery Przepis na:

Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1000

Dodano:

Odsłon: 6634

Tort Ferrero Rocher to jeden z najlepszych ciast jakie jadłam. Po pierwsze jest elegancki, więc doskonale sprawdza się na ważne uroczystości. Po drugie jest smaczny czyli w moim przypadku nie spotkałam jeszcze osoby, której nie smakował by ten tort. Po trzecie jest prosty i szybki w przygotowaniu co znacznie ułatwia jego przygotowanie. Po czwarte jest to bardzo popularny tort, który cieszy się dużym uznaniem. Mogłam bym tak jeszcze wymienić kilka punktów, ale co tam. Co tu dużo mówić tort czekoladowy przekładany kremem gansze i bita śmietaną to strzał w dziesiątkę na każdej ważnej uroczystości lub przyjęciu.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • cukier 100 g
  • kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 8 g
  • jajka 7 szt.
  • śmietana 30 % do kremu czekoladowego 300 ml
  • serek mascarpone do kremu czekoladowego 300 g
  • czekolada mleczna do kremu czekoladowego 200 g
  • śmietanfix 15 g
  • śmietana 30% do kremu śmietankowego 250 ml
  • serek mascarpone do kremu śietankowego 250 g
  • cukier puder do kremu śmietankowego 120 g
  • śmietanfix 10 g
  • praliny do dekroacji 360 g
  • orzechy włoskie do dekoracji 150 g
  • orzechy włoskie do kremu czekoladowego 100 g
  • czekolada mleczna do polewy 100 g
  • śmietana 30% do polewy 100 ml
  • likier kawowy 50 ml
  • woda 50 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
    Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Do masy dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie. Mieszamy ręcznie. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce przez 30 minut.
    Nasączenie: Mieszam ze sobą likier kawowy i wodę.
    Dekoracja: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmuję dwie godziny wcześniej. Podgrzewam. Do ciepłej śmietany dodaje połamaną czekoladę. Mieszam. Studzę.
    Trzy blaty ciasta nasączam. Pierwszy blat ciasta przekładam 1/2 kremu czekoladowego. Przykrywam drugim blatem. Na drugim blacie rozsmarowuje krem śmietankowy. Przykrywam trzecim blatem. Na wierzchu smaruje pozostałym kremem czekoladowym. Polewam sosem czekoladowym. Boki ciasta i górę smaruję pozostałym kremem śmietankowym. Dekoruję pralinkami. Boki posypuje zmielonymi orzechami.Chłodzę w lodówce dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń