Do góry

Desery Przepis na:

Tort Frankensteina

Tort Frankensteina

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 1263

Chcecie zaskoczyć waszych bliskich niebanalnym pomysłem na Halloween? Dzieciaki oszaleją!

Składniki

  • Ciasto szpinakowe:
  • 2 opakowania szpinaku (po 450 g każde)
  • 5 dużych jaj
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 250 g oleju słonecznikowego (nieco ponad szklanka)
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny
  • Maliny w galaretce:
  • 400 ml soku po buraczkach (można zastąpić wodą i dodać nieco barwnika)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone, ewentualnie innych owoców – wiśni)
  • Krem do środka:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
  • 1 łyzka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
  • Krem do dekoracji:
  • baza: krem maślany lub budyniowy*
  • kolory: barwnik zielony (kilka kropel aromaty cytrynowego) i kakao (+2-3 łyżki rumu, ewentualnie czarny barwnik)i czerwony
  • Dodatkowo:
  • 1 baton Twix
  • 2 ciastka typu oreo => oczy (można też wykorzystać opłatki, ewentualni czekoladowe drażetki w roli tęczówek)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Frankensteina

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy, nie wyjmując z opakowania. Odsączamy go dokładnie z wody na sicie. białka oddzielamy od żółtek i każde ubijamy osobno dodając po połowie cukru tu i tu. Ubijając żółtka dolewamy stopniowo oleju, mieszamy z masą białkową. Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy na przemian ze szpinakiem. Aromatyzujemy cytryną. Ciasto pieczemy w dużej tortownicy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny – sprawdzamy patyczkiem. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach i dzielimy na 3 blaty.

  2. Gorący sok łączymy z galaretką – studzimy. Dodajemy maliny i gdy galaretka będzie tężeć wykładamy na blat ciasta połowę galaretki. Powtarzamy na kolejnym.

  3. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy i łączymy ze śmietanką – dodajemy posiekaną czekoladę. Część kremu wykładamy na pierwszy bat – na galaretkę. Powtarzamy. Ja nieco śmietanki pozostawiłam bez czekolady i nałożyłam na ostatni trzeci blat ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

  4. Gotowy krem połączony z zielonym barwnikiem da nam bazę na twarz. Następnie resztę kremu łączymy z kakao i rumem i nakładamy włosy oraz blizny przy użyciu odpowiednich tylek.

    *Ja zdecydowałam się na budyniowy. Z pół litra mleka gotujemy gęsty budyń, dokładnie studzimy. Ubijamy kostkę miękkiego masła na puc i stopniowo dodajmy budyń.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Giga71 05 listopada 2015 pięknie wykonany tort i rewelacyjny pomysł :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elizabetta 02 listopada 2015 Aaaa rewelka :D Tylko kurczę mocno kaloryczne, więc ja zmodyfikuję przepis i zrobię Zuzance na urodziny, ale ze stewią, a nie cukrem. Ta stewia Natusweet mnie nie zawiodła, więc przy takich pysznościach też jej zaufam :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń