Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty, lekki i bajecznie biały. W sezonie letnim można udekorować świeżymi owocami.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Składniki
Z cukru odsyp 0,25 , resztę wsyp do garnka, zalej wodą, postaw na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubij białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypuj odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.
Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych, rękawem cukierniczym nakładaj spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włóż do rozgrzanego do 130 C piekarnika i piecz przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 min. Wyjmij. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier waniliowy. Bezowe placki przełóż bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałóż równomiernie bitą śmietanę. Udekoruj wiśniami z syropu.