Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni weekend był bardzo szalony... Kończenie generalnych porządków przed nadejściem nowego członka rodziny, tort imieninowy dla męża i dwa torciki na II edycję biegu, o którym Wam pisałam w tamtym roku. Przez całe to zamieszanie i brak czasu zapomniałam o zrobieniu zdjęć z kolejnych etapów "produkcji torta". Mam nadzieję, że efekt końcowy zrekompensuje Wam to moje "zaniedbanie" ;). Wyszło pysznie - musicie uwierzyć mi na słowo :) Mam wrażenie, że z dnia na dzień był coraz lepszy :)
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 14
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 49
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 14
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 49
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Składniki
jasny biszkopt: Z 6 białek ubić pianę, dodać niecałą szklankę cukru i żółtka (6), dalej ubijać. Po chwili wsypać 1 1/2 szkl. mąki zmieszanej z 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, połączyć składniki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej pergaminem). Piec w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić, przekroić na 3 części. ciemny biszkopt: Z 3 białek ubić pianę, dodać 1/2 szkl. cukru i żółtka (3), dalej ubijać. Po chwili wsypać niepełną szklankę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć składniki. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej pergaminem). Piec w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, przestudzić, przekroić na 2 części.
masa biała: Wszystkie składniki (500 ml śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 1 serek mascarpone (opakowanie 250 g), 4 płaskie łyżki cukru pudru) dać do misy miksera, ubić na sztywno, schłodzić w lodówce. masa ciemna: Czekoladę (200g) rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ją z serkiem mascarpone (250g). Dodać do ubitej wcześniej śmietany (250ml) (z cukrem pudrem i śmietan-fixem), energicznie przemieszać - najlepiej ręcznie, również schłodzić. polewa (150 g gorzkiej czekolady, 175 ml kremówki (kto woli rzadszą konsystencję może dodać troszkę więcej)): Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić, dodać śmietankę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia (czekoladę rozpuszczać na małym ogniu, nie gotować, polewę zrobić przed samym dekorowaniem).
Przełożenie tortu: Tortownicę, w której piekliśmy biszkopt wyłożyć pergaminem (tak, żeby wystawał, bo tort będzie wysoki). Ciasto przekładać kolejno: jasny blat - nasączyć - posmarować dżemem porzeczkowym i białą masą - blat ciemny - nasączyć - posmarować ciemną masą i wyłożyć na niej maliny - blat jasny - nasączyć - posmarować dżemem porzeczkowym i białą masą - blat ciemny - posmarować ciemną masą i wyłożyć na niej pokrojone na mniejsze kawałki truskawki - blat jasny - nasączyć - posmarować dżemem porzeczkowym i białą masą. Całość włożyć do lodówki, schłodzić kilka godzin. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy (pozbyć się pergaminu), polać polewą i ozdobić owocami.