Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort robiłam 4 lata temu na Imieniny mamy.
biszkopt-Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dnie.Piec ok.30-35 min. w 175*.
Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
nasączenie-Dżem wymieszać z zagotowaną, gorąca wodą.
Połową nasączyć blat biszkoptu w tortownicy.
krem 1-Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć resztą dżemu.
Jasny krem zrobić, tak jak ciemny. Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce, kilka godzin.Po ostudzeniu zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze.
tynk- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z mlekiem i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem czekoladą.
Posmarować cały tort i schłodzić w lodówce.
masa cukrowa-Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia.Przesiać cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do jednej części cukru pudru i zacząć mieszać łyżką. Zgarniać stopniowo drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna. Masę podzielić na pół a jedną na kilka części i zafarbować. Wyrabiać masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje podgrzać kilka sekund w mikrofalówce.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
Połowę nie zabarwionej masy, rozwałkować, podsypując pudrem cukrem.
Przenieść na tort,ugładzić i krawędzie z nadmiaru masy obciąć.
Na krawędziach, przykleić pasek z masy cukrowej.To były moje początki z tą masą i wyszło średnio.
Z kolorowej masy formować róże i listki. Zrobić kilka dni wcześniej i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania.
Sklejać gotowym,kremem dekoracyjnym białym z tubki, albo gęstym lukrem.Tort przechowywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.
Sałatka z groszkiem cukrowym może być zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem...
Odsłon: 2483
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 188
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 181
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 31
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 62
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 188
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 181
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 31
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 62
Składniki
biszkopt-Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dnie.Piec ok.30-35 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
nasączenie-Dżem wymieszać z zagotowaną, gorąca wodą. Połową nasączyć blat biszkoptu w tortownicy.
krem 1-Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śmietan-fixami. Następnie dodawać porcjami jogurt oraz serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć resztą dżemu. Jasny krem zrobić, tak jak ciemny. Wyłożyć na biszkopty w tortownicy.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce, kilka godzin.Po ostudzeniu zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze.
tynk- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, wraz z mlekiem i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, potem czekoladą. Posmarować cały tort i schłodzić w lodówce.
masa cukrowa-Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia.Przesiać cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do jednej części cukru pudru i zacząć mieszać łyżką. Zgarniać stopniowo drugą część cukru pudru, dodać kilka kropli olejku.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna. Masę podzielić na pół a jedną na kilka części i zafarbować. Wyrabiać masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje podgrzać kilka sekund w mikrofalówce.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Połowę nie zabarwionej masy, rozwałkować, podsypując pudrem cukrem.
Przenieść na tort,ugładzić i krawędzie z nadmiaru masy obciąć. Na krawędziach, przykleić pasek z masy cukrowej.To były moje początki z tą masą i wyszło średnio.
Z kolorowej masy formować róże i listki. Zrobić kilka dni wcześniej i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania.
Sklejać gotowym,kremem dekoracyjnym białym z tubki, albo gęstym lukrem.Tort przechowywać w lodówce.
Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 37
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 38