Do góry

Desery Przepis na:

Tort jagodowy

Tort jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1745 Ocena: 28253

Dodano:

Odsłon: 229

Tort zbudowany z plastrów biszkopta, przełożonych kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany kolorowymi opłatkami do tortów.

Składniki

  • Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka tortowa 30 dag
  • Krem:
  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 % 400 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • opłatki do dekoracji tortów
  • koraliki do dekoracji tortów
  • powidła z czarnych jagód 300 ml
  • Poncz do nasączania biszkoptów:
  • herbata 500 ml
  • amaretto 25 ml
  • sok z jednej cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort jagodowy

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

  2. Wykonanie kremu:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy na bardzo małych obrotach.

  3. Wykonanie tortu:

    Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go ponczem, rozsmarowujemy powidła z czarnych jagód. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy, oraz nakładamy warstwę kremu, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu okładamy kremem. Tort dekorujemy opłatkami i koralikami do dekoracji tortów, według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń