Do góry

Desery Przepis na:

Tort jeżyna z mango

Tort jeżyna z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 9920

tort z jeżynami i musem mango. Jest lekko kwaskowy, lekko karmelowy za sprawą cukru muscovado. Dużo jeżyn no bo w końcu to tort jeżynowy.

Składniki

  • biszkopt: 6 jajek wielkość M
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g jeżyn
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru muscovado
  • polewa jeżynowa: 250 g jeżyn
  • 2 łyżeczki żelatyny płaskie
  • nasączenie: 125 ml wina czerwonego
  • 125 ml herbaty czarnej
  • galaretka mango: 1 mango duże
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody
  • przełożenie: 20 jeżyn
  • dekoracja: beziki, maliny, jeżyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort jeżyna z mango

Przygotowanie

  1. Biszkopt:


    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.

  2. Mus mango:

    Mango obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu aż zrobi się miękkie. Mango musi być podsmażone żeby się ścięło z żelatyną. Mango miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Żelatynę gorącą dodaję do mango i mieszam.

  3. Krem jeżynowy:

    Jeżyny przekładam do garnka od razu 500 g, podzielę potem mus na dwie połowy. Wlewam odrobinę wody trzy łyżki i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jeżynowego. Mascarpone i śmietanę ubijam z cukrem. Na końcu dodaję lekko tężejący mus jeżynowy i mieszam mikserem.

  4. Wykonanie:

    Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Dolny nasączam smaruję 1/3 kremu. Nakładam obręcz do tortu. Na krem wylewam lekko tężejący mus mango. Zostawiam do stężenia. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam, smaruję 1/3 kremu. W krem wciskam jeżyny 20 sztuk. Układam trzeci blat biszkoptu, nasączam go, smaruję kremem.

    Drugą połowę musu jeżynowego mieszam z rozpuszczonymi dwoma łyżeczkami żelatyny. Jak mus będzie lekko tężał wylewam go na wierzch tortu. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień zdejmuję obręcz, dekoruję tort.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń