Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort, chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666272
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 93
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 532
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5740
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 978
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666272
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 93
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 532
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5740
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 978
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 263
Składniki
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić na trzy równe części i każdą osobno upiec w tortownicy o średnicy około 29cm. Krążki piec w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
Przygotować masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , dodając wystudzony napar kawy, dalej ucierać. Rondelek z utartą masą postawić na małym ogniu gotować 10 minut cały czas mieszając, po czym wystudzić. Masło utrzeć na puch, ucierając, stopniowo dodawać zimną masę jajeczno i kawową. Na koniec wlać spirytus. Pierwszy krążek wysmarować 1/3 porcją masy. Przykryć drugim krążkiem, na który wyłożyć dowolny dżem. Całość przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu (na koniec przyciskałam do masy nóż tak, aby powstały nierówności), a następnie posypać mielonymi (lub posiekanymi) orzechami.
Polecam