Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to klasyczny przepis na tort, który zawsze smakuje.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2281
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4372
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1294
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 272
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2281
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4372
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1294
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 272
Składniki
BISZKOPT: jajka wbić do żaroodpornej miski, wsypać cukier i wstawić ją garnka z gotującą się wodą. Ubijać mikserem, aż masa będzie ciepła (nie może przekroczyć 40 stopni). Na chwilę przed końcem ubijania wlać olej/oliwę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 25 cm i piec 30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu), 160 stopni (termoobieg).
KREM: jajka wbić do żaroodpornej miski i wstawić do garnka z gotującą się wodą. Ubijać, aż masa osiągnie temperaturę ok. 65 stopni. Miskę wyjąć z wody i ubijać jeszcze 3 - 4 minuty. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć do białości i dodawać masę jajeczną. Dodać do smaku spirytusu lub wódki (zwykle 50-100 ml). Odłożyć 4 - 5 łyżek kremu. Do reszty wsypać przesiane kakao i zmiksować.
PONCZ: wycisnąć sok z cytryny. Wlać go do wody, dodać resztę składników i wymieszać.
PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: biszkopt przekroić na 3 płaty. Każdy nasączać i przekładać kremem z kakao. Posmarować boki tortu. Biały krem użyć do dekoracji (gwiazdki, napisy itp.).