Do góry

Desery Przepis na:

Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu.

Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 227

Tort wykonany z biszkoptu kakaowego, przełożony kremem o smaku tiramisu i waniliowym, mocno nasączony.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • Mąka tortowa 30 dag - minus 3 łyżki
  • kakao plus 3 łyżki za odjętą mąkę
  • Krem:
  • krem o smaku wanilii 1 opakowanie
  • krem o smaku tiramisu 1 opakowanie masło 20 dag
  • mleko 500 ml
  • masło 20 dag (po 10 dag na jeden krem)
  • Opcjonalnie:
  • powidła ze śliwek
  • herbata z sokiem z cytryny do nasączenia tortu 750 ml (po 250 ml na plaster biszkoptu)
  • kwiatki z cukru do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tort kakaowy o smaku wanilii i tiramisu.

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

  2. Wykonanie kremów:

    Każde opakowanie kremu wsypujemy do oddzielnych miseczek. Do każdego z kremów dodajemy tyle mleka ile jest w podane w przepisie na opakowaniu (250 ml na opakowanie), miksujemy. Po zmiksowaniu na gęstą masę dodajemy do każdego kremu po 10 dag miękkiego masła i dalej miksujemy do połączenia się składników. Zrobione kremy wstawiamy do lodówki.

  3. Wykonanie tortu:

    Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go 250 ml herbaty z sokiem cytryny, smarujemy go powidłami śliwkowymi i na posmarowany powidłami biszkopt nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go również herbatą z sokiem cytryny oraz nakładamy krem o smaku waniliowym, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu robimy z kremu o smaku waniliowym. Tort dekorujemy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń