Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie torty zrobiłam dwa dla wnuków, troszkę wcześniej. Rodzinka zachwycona, tak im smakowały.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 42
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 42
Składniki
ciasto-Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem, kakao i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.
Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać.
Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.
Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
Ziemne ciasto przekroić na dwa blaty.Spód ułożyć w blaszce.
krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym.Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na placek w blaszce.
Przykryć drugą częścią ciasta i schłodzić z godzinę w lodówce.Tort wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.Można boki lekko wyrównać, ścinając nierówności.
polewa- Nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i polać cały tort.Za pomocą szpatułki, posmarować nie oblane boki.
Na górze zrobić polewą wzorek i przenieść tort na czystą tackę i schłodzić.