Do góry

Desery Przepis na:

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48499

Dodano:

Odsłon: 4587

Tort urodzinowy... dla Mężulka, który uwielbia wszystko z kokosem.

Składniki

  • ciasto: cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • jajka 4 szt
  • gorzka czekolada 5 dkg
  • c. wanil. 1 op
  • masa: śmietana kremówka 500 g
  • cukier 5 łyżek
  • ananasy 1 puszka
  • białe wino 1 szkl
  • żółtka 2 szt
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 10 dkg
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Gorzką czekoladę utrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do lodówki, aby się nie topiła. Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać dwa rodzaje mąki, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać startą czekoladę i jeszcze raz wszystko delikatnie zamieszać. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 minut. Dla pewności sprawdzić patyczkiem czy jest dobry, jeżeli patyczek będzie jeszcze wilgotny należy biszkopt dopiec. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, przekroić poziomo. Mamy mieć dwa krążki, więc krojenie nie jest w tym przypadku takie trudne. :)

  2. Krem (masa) do przełożenia biszkoptu: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Żółtka rozbełtać z 2-3 łyżkami wina. Resztę białego wina, z dodatkiem cukru, zagotować. Zdjąć z palnika, wlać zawiesinę z żółtek. Całość energicznie zamieszać i na wolnym ogniu ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę, zamieszać. Masę pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubić, jej część (kilka łyżek) odłożyć do posmarowania wierzchu i boków tortu. Do reszty dodać pokrojone na drobne kawałki ananasy, wymieszać. Gdy krem jajeczny będzie zimny połączyć go ze śmietanką z ananasami. Masę schłodzić przez chwilę w lodówce. Następnie wyłożyć na biszkopt, rozsmarować równomiernie, przykryć drugim krążkiem ciasta. Tort wstawić na pół godziny do lodówki (masa musi stężeć). Po tym czasie posmarować wierzch i boki tortu odłożoną wcześniej śmietanką, obsypać wiórkami kokosowymi.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 marca 2014 jak z kokosem,to coś dla mnie,pychoty torcik:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 10 marca 2014 Tort przepiekny,ja tez sie zawsze boje tortow,zawsze jak ci b. zalezy to wtedy ...niewypal ale za 2 tyg musze,nie bedzie to kokosowy bo moj az nie cierpi kokosu,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 marca 2014 tort wspaniały ! a te różyczki to małe dzieła sztuki, sama robiłaś? Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń