Do góry

Desery Przepis na:

Tort kosz z różami

Tort kosz z różami

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 137

Tort w kształcie kosza róż w środku przełożony warstwami jeżyn leśnych w agarze oraz ozdobiony kremem bezowym. Ciasto jest bardzo owocowe i orzeźwiające. Dzięki kremowi bezowemu i warstwom z agarem nie rozpuszcza się i trzyma formę nawet podczas upałów.

Składniki

  • proporcje na biszkopt o średnicy 24cm
  • 10 jaj (u mnie wiejskie)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • płaska łyżeczka cream of tartar
  • szczypta soli
  • rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
  • warstwa jeżynowa:
  • 2 litry świeżych jeżyn
  • 4 łyżeczki agaru
  • dodatkowa garść świeżych jeżyn
  • krem bezowy:
  • szklanka białek
  • 2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
  • 75 ml wody
  • łyżeczka cream of tartar
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu
  • barwniki spożywcze: brązowy, różowy, zielony
  • tylka do robienia płatków róż, tylka płaska ząbkowana do plecionki, tylka do listków
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Tort kosz z różami

Przygotowanie

  1. Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 10 żółtek.
    Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel. Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Biszkopt kroję na 3 części.

  2. Umyte jeżyny przekładam do garnka, wsypuję agar, mieszam. Doprowadzam do zagotowania i gotuję 3-4 minuty.

  3. Rant do tortów wykładam folią do rantów. Umieszczam pierwszy biszkopty blat i wylewam 1/3 gorących jeżyn z agarem. Czynność powtarzam dwukrotnie. Pozostawiam w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Gdy masa agarowa zastygnie wstawiam na minimum 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmuję z rantu i zdejmuję folię.

  4. Sporządzanie kremu:
    Do rondla wsypujemy cukier, zalewam wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę, dlatego właśnie jego użyłam do wykonania dekoracji i tynkowania.

  5. remem otynkowałam tort. Pozostały krem podzieliłam na 3 części. Największą część zabarwiłam na brązowo i różowo, niewielką część zabarwiła na zielono. Z brązowego kremu za pomocą tylki do plecionek wykonałam wzór koszyka. Na środku tortu położyłam świeże jeżyny.

  6. Worek cukierniczy od środka na linii zgrzewu za pomocą pędzelka maluję czerwonym barwnikiem w żelu. Nakładam różowy krem i wykonuję kwiaty i od razu za pomocą nożyczek umieszczam na torcie. Zielonym kremem tylką do listków wyciskam liście pomiędzy różami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń