Do góry

Desery Przepis na:

Tort krówkowy z bananami i czarną porzeczką

Tort krówkowy z bananami i czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 4049

Dziś przepis na tort krówkowy z bananami i czarną porzeczką, czyli troszkę rozpusty na koniec weekendu. Moim zdaniem, to dobra okazja :). Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Biszkopt: 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki do przełożenia: 500 gramów serka mascarpone
  • 400 gramów masy krówkowej (kajmakowa)
  • 200 gramów powideł z czarnej porzeczki
  • 3 banany
  • Sok z cytryny
  • Masa śmietankowa do dekoracji: 400 mililitrów schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Płatki czekolady do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    • Nastawimy piekarnik na 170° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka)
    • Tortownice o średnicy 25 cm smarujemy masłem i lekko obsypujemy bułką tartą
    • Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy na sztywną pianę
    • Do ubitej piany dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając aż piana będzie błyszcząca
    • Następnie powoli dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem
    • Mąkę łączymy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy wciąż miksując na niskich obrotach
    • Masę przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 170° stopni na środkowym ruszcie przez 35 minut
    • Po upieczeniu biszkopt obracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia, kiedy już ostygnie przecinamy na 3 części

  2. Składanie:

    • Serek mascarpone łączymy razem z masą krówkową i ubijamy przez kilka minut
    • Banany kroimy na plasterki
    • Spód tortu smarujemy lekko masą a następnie układamy na nim warstwę bananów
    • Następnie banany skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy obficie masą krówkową i przykrywamy biszkoptem
    • Kolejny poziom smarujemy powidłami z porzeczki i obkładamy resztą kremu
    • Całość przykrywamy ostatnim blatem i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
    • Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijamy razem z cukrem waniliowym aż będzie sztywna i ostawiamy do lodówki
    • Kiedy tort oraz masa śmietankowa już się schłodzi, obkładamy tort masą śmietankową a na koniec posypujemy kawałkami czekolady
    • Tort ponownie wstawiamy do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń