Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli na myśl o cieście ze szpinakiem zaczynacie się krzywić, zapewniam Was, że niepotrzebnie! :) Leśny Mech to puszyste, wilgotne i zielone ciasto, które swoim wyglądem ciekawi, ale i zachęca do spróbowania. Sama się sobie dziwię, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem! Jest pyszne, nie tłuste, wręcz lekkie! Koniecznie do upieczenia, nie tylko na wiosnę ;)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32516
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9695
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2178
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32516
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9695
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2178
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy. Dodajemy szpinak i całość mieszamy szpatułką lub łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, wygładzamy łyżką i pieczemy przez 55-60 minut - do suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzimy i ściany górkę ciasta, a następnie ją kruszymy (przyda się d ozdoby wierzchu i boków tortu). Ciasto kroimy na trzy blaty.
Krem: śmietankę i mascarpone ubijamy razem, aż do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Do kremu możemy również dodać owoce - ja dodałam borówki i delikatnie wmieszałam je w krem za pomocą szpatułki.
Składanie tortu: Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy i smarujemy go frużeliną (lub dżemem), nakładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i smarujemy go frużeliną, nakładamy kolejną 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem i smarujemy odrobiną kremu (zostawiamy jeszcze trochę kremu na boki ciasta). Ciasto przekładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nożem delikatnie oddzielamy ciasto od formy i wyciągamy je z niej. Boki tortu smarujemy cienko pozostałym kremem, posypujemy pokruszonym ciastem wierzch i boki tortu oraz dekorujemy owocami. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 2-3 godziny. Smacznego! :)