Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy z niebiańskim kremem

Tort makowy z niebiańskim kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4204

Dodano:

Odsłon: 25821

przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.

Składniki

  • biszkopt makowy: 10 jajek 40 dag sparzonego i zmielonego 3 krotnie maku
  • 1 szklanka cukru 2 łyżeczki wanilii 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • biszkopt orzechowy: 6 jajek 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem kawowo - czekoladowy: 1 opakowanie palmy (z murzynkiem)
  • 2 kostki masła (co najmniej 80% tłuszczu!) 1 żółtko 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu 2 łyżki wrzątku (!)
  • poncz: 1/4 szklanki rumu 1/4 szklanki spirytusu
  • reszta herbaty z cytryną i cukrem
  • polewa czekoladowa: 400 g cukru 150 g gorzkiego kakao
  • 250 g śmietanki 30% 250 g wody 15 g żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort makowy z niebiańskim kremem

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.

  2. Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.

  3. Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.

  4. Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.

  5. Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.

  6. zdj :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń