Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.
Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.
Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.
Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.
zdj :)
Forszmak to rewelacyjny sposób na wykorzystanie wędlin i mięs, które zostały...
Odsłon: 4584
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 52
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 20
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 118
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 31
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 52
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 20
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 118
Ten pomysł powstał z potrzeby wykorzystania nadmiaru ugotowanego ryżu, znowu...
Odsłon: 31
Składniki
Przygotowanie biszkoptu makowego: Piekarnik nagrzewamy do 160*C. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy sparzony mak z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkami (dodajemy je stopniowo, po 1). Następnie dodajemy resztę składników, a na sam koniec ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem (jedynie na spodzie) tortownicę o średnicy 27 cm i pieczemy ok 40 minut.
Przygotowanie biszkoptu orzechowego: Ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie dodajemy stopniowo cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy ok 30 minut w 160*C.
Przygotowanie kremu: Margaryna i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Tłuszcze ucieramy ze sobą na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kakao i żółtko. Kawę rozpuszczamy w możliwie najmniejszej ilości wody (ok 2 łyżki wody) i studzimy. Do masy dodajemy kawę, stopniowo spirytus i na sam koniec 2 łyżki wrzątku. Masa powinna być lekka i pulchna.
Biszkopt makowy przekrawamy na 3 części, a orzechowy na dwie. Składniki na poncz łączymy ze sobą (alkohol można zastąpić np. sokiem z ananasa). Tort przekładamy w kolejności: spód makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy - krem - blat orzechowy - krem - blat makowy. Musimy pamiętać o tym, aby każdą warstwę delikatnie dociskać do poprzedniej.
Do rondla wsypujemy cukier, kakao, wlewamy śmietankę, wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Gdy lekko przestygnie dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatynę. Polewę studzimy i gdy już będzie znacznie gęstsza pokrywamy nią tort. Dekorujemy wg uznania.
zdj :)
Przepisy Desery
Desery
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Desery
Kruche babeczki z kremem i owocami
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Domowe lody w wafelku śmietankowe i kakaowe
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 191
Kruche babeczki z kremem i owocami
Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kre...
Odsłon: 160