Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten bardzo prosty torcik, powstał głównie w celu wykorzystania jagód kamczackich. Ponieważ miałem ich niewiele, wymieszałem jagody z borówkami przez co smak był jeszcze lepszy. Nabrały smaku do złudzenia przypominającego smak jagód leśnych. Polecam!
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 28
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 226
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 34
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 28
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 226
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 34
Składniki
Jasny biszkopt: Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając. Następnie dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie wymieszałem z mąkami.
Ciemny biszkopt: Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając, następnie dodawałem po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wymieszałem z mąkami i kakao.
Dwie blaszki identycznej wielkości wyłożyłem papierem do pieczenia i do każdej wylałem jeden rodzaj ciasta. Piekłem w 160 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu rzuciłem biszkopt na podłogę by pozbyć się powietrza.
Użyłem blaszek kwadratowych, ponieważ takie ciasto łatwiej się kroi i ponieważ nie mam dwóch tortownic w jednakowym rozmiarze. Foremki rozmiaru 24x24 cm.
Krem: Śmietanę ubiłem na sztywno z cukrem pudrem. Osobno ubiłem mascarpone i delikatnie wymieszałem ze śmietaną. Gotowy krem podzieliłem na dwie części, do jednej dodałem kakao.
Galaretkę (miałem borówkową) rozpuściłem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Owoce trzymałem w lodówce i dodałem je do ostudzonej galaretki. Dzięki temu, że owoce są zimne galaretka szybciej stężeje. Borówki (jagody) dokładnie wymieszałem w galaretce, posłuży ona jako konserwant.
Każdy biszkopt podzieliłem na 2-3 części (wg uznania). Przestrzenie pomiędzy nimi smarowałem kremem, a do jednego kawałka użyłem dżemu borówkowego.
Gotowy torcik owinąłem u góry folią aluminiową i wylałem na szczyt galaretkę z owocami. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego żelu by nie wchłonęła się w ciasto. Folia ma za zadanie utrzymać ją na całej powierzchni do chwili gdy całkowicie nie zgęstnieje. Ciasto należy trzymać w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do kremu można dodać odrobinę płatków osianych, a dżem wymieszać z ostropestem lub otrębami.