Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort migdałowy z czekoladą"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32576
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 55
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 933
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 334
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32576
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 55
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 933
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 334
Składniki
Mąkę wymieszaj z cynamonem i zmielonymi migdałami. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce wsypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po żółtku.
Na koniec dodaj suche , całość delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz 30-40 min w temp. 170°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i włóż do miski. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i postaw na nim miskę (jej dno nie powinno dotykać wody). Mieszaj trzepaczką, aż czekolada się roztopi, wystudź.
Do miski włóż serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder. Utrzyj mikserem, aż się połączą. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę, krótko zmiksuj.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem i posmaruj go 1/3 kremu. Na wierzch połóż ostatni blat biszkoptowy. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem czekoladowym.
70 minut. Porcja: 570 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie