Do góry

Desery Przepis na:

Tort naleśnikowy z mango

Tort naleśnikowy z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 133

Dość prosty i smaczny tort na bazie naleśników. Smakuje i wygląda świetnie. Tym razem musiałem osobiście usmażyć naleśniki, reszta pod czujnym okiem teściowej i udało się. Żona jest ze mnie dumna :)

Składniki

  • naleśniki: mąka 110 g
  • 1 jajko
  • cukier puder 10 g
  • olej 1 łyżka
  • mleko ok.350 ml
  • szczypta soli
  • masa śmietankowa : serek śmietankowy 150 g
  • cukier drobny 30 g
  • śmietana 36 % 200 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masa z mango : serek śmietankowy 150 g
  • cukier puder 20 g + cukier drobny 20 g
  • puree z mango 80 g
  • żelatyna 5 g
  • woda 25 ml
  • śmietana 36 % 150 g
  • kawałki mango ok.200 g
  • listki mięty do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort naleśnikowy z mango

Przygotowanie

  1. Naleśniki smażę na 20-21 cm patelni, przy użyciu małej ilości oleju.
    Mnie wyszło 9 szt, w tym jeden nieco grubszy.
    Studzę.
    Masa z mango.
    Serki wcześniej wyjmuję z lodówki.
    Żelatynę zalewam wodą, odstawiam na 5-10 minut.
    Serek mieszam z cukrami, dodaję puree z mango, mieszam.
    Żelatynę lekko podgrzewam do rozpuszczenia.
    Ubijam na sztywno całą śmietanę, czyli 350 ml ( 200 do mango, 150 do masy śmietankowej ).
    Przestudzoną ale płynną żelatynę mieszam z masą mango, dodaję 200 g ubitej śmietany, mieszam.
    Masę przekładam do rękawa cukierniczego i odkładam do lodówki.

  2. Masa śmietankowa.
    Serek mieszam z cukrami i stopniowo dodaję resztę ubitej śmietany.
    Przekładam do woreczka cukierniczego i odstawiam do lodówki.
    Przygotowuję paterę 18 cm.
    Mango kroję w dość cienkie paski.
    Na paterze układam pierwszy grubszy naleśnik.
    Na około wyciskam 2 paski z masy mango i jeden kleks na środku.
    W przerwy pomiędzy nimi wyciskam 2 paski masy śmietankowej.
    Rozkładam kawałki mango i przykrywam naleśnikiem.
    W następnej warstwie najpierw wyciskam masę śmietankową a uzupełniam masą z mango.
    I tak naprzemiennie nakładam 5 warstw kremu i 6 naleśników.
    Ostatnią warstwą jest naleśnik.
    Ozdabiam resztą kremu i kawałkami owoców.

  3. Schładzam kilka godzin, najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń