Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4971
Dodano: 05.01.2019
Odsłon: 8148
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
BISZKOPT
Białka ubijać na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, dalej ubijać do momentu powstania puszystej masy.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek, delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
Gotową masę przelać na formę do pieczenia i piec przez ok. 30-40 min. w temp. 160-180 stopni (do suchego patyczka).
Zimny biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą.
WARSTWA ORZECHOWA
Orzechy drobno posiekać.
Białka ubijać z cukrem, aż powstanie sztywna piana. Następnie dodać orzechy, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, a także miód, wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
KREM BUDYNIOWY
W garnku zagotować 1 szklankę mleka, dodać cukier i cukier migdałowy.
W osobnej misce dokładnie roztrzepać pozostałą ilość mleka z mąką ziemniaczaną i krupczatką.
Do gotującego się mleka wlewać powoli mleko z wymieszanymi mąkami i bardzo dokładnie roztrzepać, aby nie powstały grudki. Całość wymieszać i gotować przez ok. 5 min.
Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia.
Margarynę z masłem (najlepiej miękkie) zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać wystudzony budyń i żółtka, dalej ucierać. Dla wzmocnienia smaku można dodać ulubiony alkohol.
PRZEŁOŻENIE TORTU
1. Warstwa orzechowa 1 część
2. Krem budyniowy
3. Biszkopt 1 część
4. Krem budyniowy
5. Wiśnie drylowane
6. Biszkopt 2 część
7. Krem budyniowy bardzo cienka warstwa
8. Warstwa orzechowy 2 część
9. Krem budyniowy
10. Posiekana czekolada
Smacznego :)
:)
:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (25)

Dolcevita-in-my-kitchen 14 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Jaki piekny tort! Az czuje jego zapach :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 08 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Piękny tort ze świetnymi składnikami. Musiał być pyszny. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 08 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo efektownie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 07 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Rewelacja:) Orzechów u mnie w tym roku dostatek a zapas wiśni jeszcze z ubiegłego roku tak więc przepis zabieram do wypróbowania:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 07 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Pycha.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 07 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Przecudny, a te smaki mniam ;-d Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 06 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Połączenie smaków i wygląd tortu...Zaraz u Ciebie będę:))) Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 05 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Fantastyczny tort,smakowity i pięny,przepis zabrałam do wykorzystania na urodziny:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 05 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Chociaż koneserem orzechów nie jestem, to te wiśnie sprawiają, że i pół takiego tortu bym wszamał. Super! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 05 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Wyglada oblednie! i pewnie smakuje tak samo :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz