Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega orzechowy tort. To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracochłonny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a tort ładnie się prezentuje... a jeszcze lepiej smakuje.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8236
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2818
Polecam.
Odsłon: 1454
Polecam.
Odsłon: 431
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8236
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2818
Polecam.
Odsłon: 1454
Polecam.
Odsłon: 431
Składniki
Upiec biszkopty - Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy, po czym ubijać, aż połączą się z pianą. Delikatnie, pojedynczo wmieszać żółtka.
Mielone orzechy połączyć z mąką, zmielonym biszkoptem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wmieszać łyżką do piany. Dodać oliwę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy tortowej o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładzić. Biszkopt piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć i zostawić w formie do wystudzenia. Po mniej więcej 15 minutach obrócić górą do dołu, by ciasto się wyrównało.
Przygotować masę - W gotującym się mleku rozpuścić cukier. Następnie podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut, aż mleko zgęstnieje i zmniejszy objętość. Stopniowo wmieszać zmielone orzechy, po czym gotować i mieszać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć masło, aby się spieniło. Dodawać po łyżce kremu orzechowego i ucierać do połączenia składników na krem. Dodać kieliszek spirytusu. Utrzeć.
Ciasto przekroić na trzy równe warstwy i przełożyć częścią kremu. Resztę rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Tort można udekorować wedle uznania - np. kremem (przy pomocy cukierniczego rękawa) i połówkami orzechów.