Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy torcik orzechowy ;-)))
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1268
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 264
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2261
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1268
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 264
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2261
Składniki
Orzechy mieszamy z tarta bułką.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy.
Ubijamy pianę z białek na sztywno. Do utartych żółtek sypiemy przygotowane orzechy i dodajemy pianę z białek.
Wszystko razem delikatnie mieszamy i od razu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy przez około 50-55 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się ładnie zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w foremce, wyjmujemy na deskę i całkowicie wychładzamy.
Czekoladę roztapiamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Roztopioną czekoladą polewamy wychłodzone ciasto w taki sposób, by na wierzchu była dość gruba.
Czekoladowa warstwa i przybieramy migdałami.
Smacznego !!!