Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort na bazie biszkoptu orzechowego i mojego ulubionego kremu kawowego. Przepis na krem od zawsze jest w moim przepiśniku, a moja mama od lat przygotowuje krem kawowy tylko w ten sposób. Tort będzie smakował nawet tym z Was, którzy za kawą nie przepadają.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3813
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3813
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Składniki
Ciasto - Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Następnie powoli dosypywać cukru, a na końcu żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dołożyć orzechy, dolać olej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy średnicy około 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut. Wystudzić.
Krem - Kawę zagotować z mlekiem i pozostawić do wystudzenia.
Cukier i jajko dobrze utrzeć mikserem, dodać połowę posiekanego tłuszczu i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać resztę tłuszczu o temperaturze pokojowej i znów ucierać. Następnie, dalej miksując na niskich obrotach, wlewać pomału rozpuszczoną kawę. Chwilę ubijać tak, by masa podwoiła swoją objętość.
Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić na paterze, posmarować połową kremu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem i udekorować orzechami.