Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort pomarańczowy otulony bezą"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 526
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 867
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 526
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 867
Składniki
ok. 85 minut
Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć pergaminem. Rozbić 5 jajek, oddzielić żółtka od białek. Białka z 5 jajek ubić ze szczyptą soli i 15 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z mąką ziemniaczaną. Kolejno dodawać żółtka. Pszenną mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Wymieszać ciasto łyżką. Przelać do tortownicy. Piec 30 minut w 175°C. Wystudzić.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę (tylko pomarańczową warstwę) i wycisnąć sok – odmierzyć 80 ml. Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z 10 dag cukru na puszystą masę. Kolejno dodawać do niej żółtka, sok i skórkę z pomarańczy.
Schłodzone ciasto rozciąć na trzy blaty. Jeden z nich położyć na spodzie tortownicy. Posmarować go 1/2 kremu pomarańczowego. Przykryć drugim blatem, ponownie wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na godzinę. 3Pozostałe białka ubić, powoli dosypując 20 dag cukru.
Zdjąć obręcz tortownicy z ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować grubą warstwą bezy, formując dekoracyjne fale. Opalić palnikiem gazowym tak, jak karmelizuje się cukier na kremie brulée.Źródło: Życie na gorąco