Do góry

Desery Przepis na:

Tort Puchatka

Tort Puchatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 11185

Dodano:

Odsłon: 3099

Przepis ten znalazłam w czeskiej gazecie . Wcześniej jadłam taki torcik w Brnie. Smaczne ciasto z pysznym kremem. Polecam.

Składniki

  • 5 jajek
  • mąka 70 g
  • cukier 170 g
  • kakao 30 g
  • Krem: masło 100 g
  • 2 żółtka
  • cukier puder 100 g
  • kakao 30 g
  • 1-2 łyżki WÓDKI ORZECHOWEJ
  • Budyń: masło 30 g
  • mąka 70 g
  • mleko 200 ml
  • Polewa : czekolada 80 g
  • masło 20 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. CIASTO
    Jajka ubijamy z cukrem do białości.Powoli dodajemy mąkę z kakao.
    Wlewamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika na około 30-45 minut w temperaturze 180 C.
    Robimy budyń do kremu.
    Masło rozcieramy z mąką na gładź,
    zalewamy zimnym mlekiem.
    Stawiamy na gaz, cały czas mieszamy do zagotowania.
    Studzimy przykrywając folią , aby nie powstał kożuch.
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem,
    żółtkami i zimnym budyniem.
    Na koniec dodajemy kakao i 1-2 łyżki wódki z orzechów laskowych.
    Biszkopt przekrawamy na 3 lub 4 części, przekładamy masą.
    Wierzch polewamy roztopioną czekoladą z masłem ( NIE GORĄCĄ).
    Ozdabiamy orzechami laskowymi.
    Wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń