Do góry

Desery Przepis na:

Tort "Jajko Pisanka"

Tort Jajko Pisanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 142

Tort urodzinowy w formie świątecznej Pisanki. Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym. Tort z kremem truflowym i stracciatello. Tort z galaretką i malinami.Tort z polewą czekoladową i ozdobami z mleka w proszku.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -7 jajek -200 g. cukru -120 g. mąki tortowej
  • -120 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -3 jajek -80 g. cukru -60 g. mąki tortowej -50 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka kakao -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -250 ml. syropu z czerwonej porzeczki
  • KREM TRUFLOWY:
  • -200 g. czekoladek Trufli -300 ml. śmietanki 30 %
  • -500 g. serka mascarpone -20 g. cukru pudru
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -20 g. cukru pudru -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -100 g. mlecznej czekolady
  • GALARETKA:
  • -3,5 szklanki wody -3 galaretki malinowe -250 g. świeżych malin
  • OBŁOŻENIE-tynk:
  • -400 g. masła -200 g. cukru pudru
  • -ok.50 ml.mleka w płynie -150 g. mleka w proszku
  • POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz:
  • -200 g. gorzkiej czekolady -200 g. mlecznej czekolady
  • -ok.250 ml.śmietanki 30 %
  • OZDOBY: -250 g. mleka w proszku
  • -250 g. cukru pudru -ok.80 ml. mleka w płynie
  • -barwnik jadalny czerwony, żółty,pomarańczowy,niebieski
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt jasny-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając, ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 22x36 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
    biszkopt ciemny-Postąpić jak z poprzednim z tym,że piec krócej ok.15-20 min. i zostawić w całości.

  2. Jasny spodni blat biszkoptowy ułożyć do blaszki z wyżej zabezpieczonymi bokami.Nasączyć częścią syropu.

  3. krem 1-Czekoladki rozpuścić wraz ze śmietanką nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce.
    Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić z pudrem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.

  4. Przykryć ciemnym biszkoptem i nasączyć.

  5. krem 2-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i serkiem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać startą na tarce czekoladę.Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.

  6. Przykryć środkowym blatem biszkoptowym i nasączyć.

  7. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Dodać maliny i wylać do blaszki.

  8. Przykryć górą biszkoptu jasnego i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.

  9. Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".

  10. Obkroić tort wokół, nadając formę owalną, jajka.

  11. tynk-Zmiksować miękkie masło z pudrem cukrem, mlekiem w płynie i w proszku. Posmarować cały tort i na trochę schłodzić.

  12. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.

  13. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Masę podzielić na części i zafarbować.

  14. Zrobić różnokolorowe kwiatki.

  15. Przechować w lodówce do dekorowania.

  16. Na jeszcze nie zastygłej polewie ułożyć dekoracje.

  17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń