Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2644
Dodano: 14.02.2010
Odsłon: 12303
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Po jego rozpuszczeniu dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao - dodajemy do piany na przemian z roztopioną czekoladą. Pieczemy 40 minut w 140 stopniach, termoobieg.
Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy, ale nie dopuszczamy do stężenia. Mocno schłodzone mleko spieniamy aż zgęstnieje, dodajemy galaretkę i ubijamy mikserem przez kilka minut. Masę wstawiamy do lodówki, aż prawie zastygnie. Jeśli trochę się zagapimy i całkiem się zsiądzie, wystarczy energicznie wymieszać ją łyżką.
Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki. Na pierwszy nakładamy 1/3 pianki. Przykrywamy drugim, na który nakładamy kwaskowaty dżem. Na to trzeci blat, na którym rozsmarowujemy 1/3 pianki. Resztą oklejamy boki tortu.
Polewa: czekolady, mleko i masło topimy w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą pokrywamy tort i zdobimy wierzch wg uznania. U nas jest to kolorowa posypka uformowana w kształt serduszek.
Teraz tylko do lodówki na ok. godzinę i nic - tylko kusić. Miłego kuszenia. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Mateusz15 21 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajna ta pokusa ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Przepraszam, moje niedopatrzenie. Już poprawiłam w przepisie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zwrócenie uwagi na tę nieścisłość.0 Kto głosował? | Odpowiedz

aneta19253 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
aaaaa0 Kto głosował? | Odpowiedz

aneta19253 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Chciałam zapytać w którym momencie dodajemy rozpuszczoną czekolade jak pieczemy biszkoptpozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz