Do góry

Desery Przepis na:

Tort serce na dzień mamy

Tort serce na dzień mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2057

Dodano:

Odsłon: 491

Tort na dzień Mamy

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Bita śmietana: litr śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej wody 4 – 5 łyżek cukru pudru cukier wani
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort serce na dzień mamy

Przygotowanie

  1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części wylać do obu form wyłożonych papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone biszkopty pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na trzy blaty.

    Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i waniliowym ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując powoli wlewać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, miksować jeszcze chwile aby śmietana połączyła się z żelatyną.

  2. Bitą śmietanę podzielić na dwie części, jedną połową śmietany posmarować blaty oraz wierzch i boki obu biszkoptów.
    Okrągły biszkopt przekroić na pół, tak aby uzyskać dwie równe części (fotka poniżej jak złożyć tort w kształcie serca). Kwadratowy biszkopt ułożyć „ukośnie” tak aby przyłożone po bokach półokręgi utworzyły kształt serca. Pozostałą częścią śmietany dokładnie posmarować tort, oraz ozdobić np. rozetkami z bitej śmietany. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń