Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 1108
Dodano: 12.07.2009
Odsłon: 29421
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM.STOPNIOWO DODAWAĆ ŻÓŁTKA,MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAEM.CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.PIEC 30 MINUT W 180ST.
OSTUDZONY BISZKOPT PRZEKROIĆ NA DWA BLATY.KAWĘ WYMIESZAĆ Z KONIKIEM.NASĄCZYĆ DOLNY BLAT.
ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ.STOPNIOWO DODAWAĆ PO ŁYŻCE SEREK I ROZPUSZCZONĄ W 1/3 SZKLANKI WODY ŻELATYNĘ.WYMIESZAĆ A NASTĘPNIE POŁĄCZYĆ Z UBITĄ KREMÓWKĄ.
POŁOWĘ KREMU ROZPROWADZIĆ NA NASĄCZONYM BLACIE,PRZYKRYĆ DRUGIM BLATEM,ZNÓW POLAĆ KAWĄ Z KONIAKIEM.TORT POKRYĆ RESZTĄ KREMU.POLAĆ POLEWĄ I SCHŁODZIĆ.
JA DODATKOWO UDEKOROWAŁAM BOKI PŁATKAMI MIGDAŁÓW.
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

Konto usunięte 29 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Cieszę się że natrafiłam na twoje ciasto,wygląda super i już czuję jak smakuje !!!!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

ciekawaelza 26 marca 2010Zgłoś do usunięcia
To ciasto jest przebojem w mojej rodzinie teraz robię je na urodziny mojej wnuczki jako tort dzięki za tak wspaniały przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

zwkatarzyna 15 września 2009Zgłoś do usunięcia
Wygląda smacznie mam nadzieję,że tak samo smakuje.Zrobię go na urodziny męża:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

andzela2309 19 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Koniak daje delikatny posmak,ale nie jest konieczny,bo przecież jeśli jedzą go dzieci to oczywiście nie dodajemy go.0 Kto głosował? | Odpowiedz

aneta16s16 19 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Ta kawę to trzeba wymięszać z koniakiem czy obejdzie się bez?0 Kto głosował? | Odpowiedz

aneta16s16 19 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Tą kawę trzeba mięszać z tym koniakiem czy obejdzie się bez?0 Kto głosował? | Odpowiedz

andzela2309 15 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
średnica tortownicy to 26 cm.Aby zrobić takie wzorki należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.Z płynnej czekolady zrobić trzy kółka,od najmniejszego w środku do coraz to większego na brzegu ciasta.Następnie należy wziąć wykałaczkę i od środka ciasta robić kreski ku brzegowi.Odstępy między kreskami to około 2 cm.Za pomocą wykałaczki i płynnej czekolady można robić różne wzorki,wszystko zależy od wyobraźni.Pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz

anitaromana 14 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
A jak zrobić na wierzchu ciasta takie ładne wzorki z polewy? jaka ma być wielkość formy do ciasta?0 Kto głosował? | Odpowiedz

andzela2309 14 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Ja dałam zwykły biały,półtłusty twaróg,który wcześnie zmieliłam.Zaletą tego tortu jest to,że nie jest słodki.Aha!Masę przed położeniem na pierwszy nasączony blat na trochę włożyłam do lodówki aby trochę zgęstniała(aby żelatyna trochę się zcieła).Masa po przygotowaniu jest lejąca i po prostu wylałaby się z ciasta a gdzy trochę posiedzi w lodówce łatwo się ją rozprowadza po nasączonym blacie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
JAKI TO SEREK, BO JUŻ KILKA OSÓB PYTA I BEZ ODPOWIEDZI !!!!!!!!!!!!!!! JAKI SEREK0 Kto głosował? | Odpowiedz