Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na biszkopcie z masami serowymi, czekoladowymi. Tort okazjonalny na Bierzmowanie. Robiłam takie dwa torty,dla wnuczka mojego i wnuczka od brata.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3767
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 706
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 27 cm. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 25 min. w 175*.
I masa-Roztopić dwie czekolady gorzkie w śmietance nad parą.Schłodzić, przynajmniej pół godz. można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser i jogurt.Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić.
III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość schłodzić, parę godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
obłożenie- Śmietankę zmiksować z kremem śmietankowym. Potem zmiksować z serkiem mascarpone.Z drugim kremem postąpić tak samo. Z każdego kremu, odjąć po 1/3 masy do jednej miseczki i wymieszać. Najciemniejszy krem, przełożyć do rożka foliowego i wycisnąć po dwa pasy, wokół boku tortu. Z mniej ciemnym kremem postąpić tak samo. Na koniec wycisnąć biały krem. Szeroką szpatułką wyrównać boki.
drip-cake- Czekoladę rozpuścić w śmietance, ostudzić do letniego, ale jeszcze lejącej konsystencji.Posmarować górę tortu a resztę przelać do rożka papierowego i polać na krawędziach tortu, tworząc ''sople''.
dekoracje-Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do cukru pudru na stolnicy i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder. Dodać kilka kropli olejku pomarańczowego. Wyrabiać masę jak plastelinę. Podzielić na porcje i zafarbować jadalnymi barwnikami. Trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku. Z masy plastycznej wyciąć dekoracje na tort.
Z reszty zrobić kwiatki.Zrobić dekoracje szybciej i przetrzymywać w lodówce.
Ułożyć dekoracje na torcie.Kwiatki na dole tortu. Robiłam dwa jednocześnie ale z podwójnej porcji.
rozetki-Czekoladę rozpuścić nad parą, ciągle mieszając i ostudzić do letniego. Masło zmiksować na puch, dodając po łyżce czekolady. Przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki, wokół dekoracji. Tort przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.